Роберто Фонсека и Нови Български гласове

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Историята на този проект, наречен “Отвъд нотите”, започна още в далечната 2008 г., когато Роберто Фонсека изнесе забележителен концерт в зала “България” в програмата на IV фестивал Джаз Плюс. Това съвпадна с края на европейското му турне и Роберто избра да прекара няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Преживяното у нас се трансформира в пиесата му “Bulgarian” в излезлия на следващата година албум “Akokan”. Като представяше този албум пред медиите, Роберто с възхита говореше за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Но времето за този скок в света на музикалните копнежи още не беше дошло; трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи с хор Нови Български гласове.

Our Projects

Antonio Forcione & Cenk Erdogan

Two magical acoustic guitar players, bringing sounds and stories from all across the Mediterranean.

info & booking

Roberto Fonseca
& New Bulgarian Voices

The World fusion of Cuban Jazz and Bulgarian traditional choir music.

info & booking

Arcangel & New Bulgarian Voices

The Latin Grammy® Winning World fusion of Flamenco and Bulgarian traditional choir music. .

info & booking