Cenk Erdogan

Двама виртуози на китарата, за първи път заедно – Антонио Форчоне (Лондон), добре познат на българската публика, и Дженк Ердоган (Истанбул), майстор на фретлес акустична китара, ще срещнат талантите си на композитори и инструменталисти.

Дженк Ердоган
Cenk Erdogan

Виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор, Дженк Ердоган идва от Истанбул, градът-мост между два свята, където той оформя своя уникален стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура.

Хилядолетната анадолска история и културно наследство са се предавали в загадъчни, вглъбени лирични мелодии, сътворени от многобройни музиканти и изсвирени с различни традиционни инструменти, живи, променящи се, еволюиращи, в годините. Дженк Ердоган е един от малкото виртуози на китара, който съчетава дълбоко тези красиви мелодии с нашия съвременен, джазов изказ и с хармониите за уникалната си фретлес китара. С уникално звучене и дълбоко мелодичен стил, Дженк Ердоган е един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в Бъркли Колидж на този инструмент.

Антонио Форчоне
Antonio Forcione

Във втората половина на миналия век се ражда и едно момче на адриатическия италиански град Монтечилфоне и израства, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Това момче става един от най-известните акустични китаристи, наричан “Джими Хендрикс на акустичната китара”. Става дума за дълбоко обичания от българската публика китарист Антонио Форчоне, който е започнал своя път като уличен музикант в Лондон, а днес е определян от критика и публика като „един от най-великите акустични китаристи“.

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации и през годините е свирил по световните сцени с музиканти като Пако де Лусия, Джон Маклахлан, Джон Скофийлд, Доминик Милър, Барни Кесъл, Улф Вакениус, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен, Чарли Хейдън и много други. В периода 2013-2015 г. е музикален директор е китарист на проекта “Еструна”.

Двамата китаристи таят дълго взаимното си възхитително отношение един към друг и щастливи от придоставената им възможност, очакват с нетърпение предстоящата си среща. Репертоарът, по който работят, се състои от емблематични авторски композиции на двамата музиканти и нови, специално композирани за случая пиеси.

Билети от 30 лв се продават в Дюкян Меломан (ул. 6-ти септември 7а), в мрежата на Ивентим и онлайн (тук и на https://event.gg/13376/)

Вижте още концерти, организирани от Джаз Плюс

Антонио Форчоне ще гостува в България по покана на Джаз Плюс за десети път от 2009 г. насам. Китаристът е свирил соло, в дует с Адриано Адеуале, в трио с AKA Trio (с Адриано и Секу Кейта), със своя Квартет, както и като китарист и музикален директор на наградения с Латино Грами проект Еструна, заедно с испанския фламенко певец Арканхел и хор Нови Български гласове с диригент доц. д-р Георги Петков.

Вижте сайта на Антонио Форчоне тук

Вижте сайта на Дженк Ердоган тук

Албуми на Антонио Форчоне и Дженк Ердоган се продават в Дюкян Меломан