Cenk Erdogan

Двама виртуози на китарата, за първи път заедно – Антонио Форчоне (Лондон), добре познат на българската публика, и Дженк Ердоган (Истанбул), майстор на фретлес акустична китара, ще срещнат талантите си на композитори и инструменталисти.

 

Дженк Ердоган
Cenk Erdogan

Виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор, Дженк Ердоган идва от Истанбул, градът-мост между два свята, където той оформя своя уникален стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура.

Хилядолетната анадолска история и културно наследство са се предавали в загадъчни, вглъбени лирични мелодии, сътворени от многобройни музиканти и изсвирени с различни традиционни инструменти, живи, променящи се, еволюиращи, в годините. Дженк Ердоган е един от малкото виртуози на китара, който съчетава дълбоко тези красиви мелодии с нашия съвременен, джазов изказ и с хармониите за уникалната си фретлес китара. С уникално звучене и дълбоко мелодичен стил, Дженк Ердоган е един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в Бъркли Колидж на този инструмент.

Антонио Форчоне
Antonio Forcione

Във втората половина на миналия век се ражда и едно момче на адриатическия италиански град Монтечилфоне и израства, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Това момче става един от най-известните акустични китаристи, наричан “Джими Хендрикс на акустичната китара”. Става дума за дълбоко обичания от българската публика китарист Антонио Форчоне, който е започнал своя път като уличен музикант в Лондон, а днес е определян от критика и публика като „един от най-великите акустични китаристи“.

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации и през годините е свирил по световните сцени с музиканти като Пако де Лусия, Джон Маклахлан, Джон Скофийлд, Доминик Милър, Барни Кесъл, Улф Вакениус, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен, Чарли Хейдън и много други. В периода 2013-2015 г. е музикален директор е китарист на проекта “Еструна”.

Двамата китаристи таят дълго взаимното си възхитително отношение един към друг и щастливи от придоставената им възможност, очакват с нетърпение предстоящата си среща. Репертоарът, по който работят, се състои от емблематични авторски композиции на двамата музиканти и нови, специално композирани за случая пиеси.

Tickets starting from BGN 30 are on sale in Dukyan Meloman Music Shop (7a, 6-ti septemvri Str.), in the Eventim box offices and Online at https://event.gg/13376/)

More Jazz Plus Concerts

Антонио Форчоне ще гостува в България по покана на Джаз Плюс за десети път от 2009 г. насам. Китаристът е свирил соло, в дует с Адриано Адеуале, в трио с AKA Trio (с Адриано и Секу Кейта), със своя Квартет, както и като китарист и музикален директор на наградения с Латино Грами проект Еструна, заедно с испанския фламенко певец Арканхел и хор Нови Български гласове с диригент доц. д-р Георги Петков.

Вижте сайта на Антонио Форчоне тук

Вижте сайта на Дженк Ердоган тук

Албуми на Антонио Форчоне и Дженк Ердоган се продават в Dukyan Meloman

Музо, запей ми за оня герой многоопитен, който странствува дълго, откакто порути свещената Троя, и опозна градовете, ума на безбройните хора, толкова мъки в душата си той по морето понесе, 5 своя живот да запази, другарите вкъщи да върне. Тях не успя да избави, напусто му грижите бяха. Грозната участ сами си навлякоха чрез светотатство — ядоха гойните крави на Хелиос Хиперионов те заслепени. Отне им часа на

завръщане богът. 10 Ей за това разкажи ни, божествена дъще на Зевса! Всичките други, които избягаха сигурна гибел, бяха си по домовете, далече от бран и талази. Него единствен, бленуващ за родния край, за съпруга, светлата нимфа Калипсо напразно задържаше силом 15 там в пещерата дълбока с надежда съпруг да й стане. Но кръговратът годишен доведе година, в която бяха безсмъртните вече отсъдили той да се върне (но и в Итака не щеше сред своите близки да свърши страшните свади!). За него изпитаха жал боговете — 20 всички освен Посейдон.

en_USEnglish