Все още присъства ярък спомен в съзнанието на зрителите от концерта на Юн Сун На през 2012 г. в София – крехката й фигура, невероятният глас и ненатрапчивото, сякаш леко, по азиатски срамежливо, но в едно с това и солидно, запомнящо се присъствие на сцената. С една дума – незабравима!

Безспорен музикален талант, Юн има вече куп признания и награди, три великолепни самостоятелни записа за Аct Music и още няколко други за различни издателства.

Юн Сун На и Улф Вакениус ще представят "Lento" в София Лайв Клуб на 15.10.2014 от 20:00 ч 1

Забележително е и изпълнението ѝ на традиционна корейска песен на церемонията по закриването на последната Олимпиада – свидетелство за това, че изкуството на Юн Сун На е елитен израз на универсалния език на джаза, който винаги е бил мост между континентите и културите. Става дума за песента Arirang, от най-новия ѝ албум Lento, който тя ще представи на живо след два месеца на сцената на София Лайв Клуб, отново акомпанирана от невероятния китарист Улф Вакениус.

Дуетът На-Вакениус на живо разкрива един красив и емоционален свят, в който всеки любител на джаза би копнял да се потопи, макар и за няколко часа. Емоционалната и музикална мощ на двамата на живо е в пъти по-голяма от показаната в албума. Както казва Мишел Конта от френската медия Телерама: „Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш Юн Сун На. Младата корейка е вълнуваща, блястяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество.“ [/panel-content]

Корейската певица Юн Сун На е явление на европейската джаз сцена. Тя живее и работи в Париж от години и градът е постоянен извор на вдъхновение за младата певица. Младата изпълнителка е способна да предаде емоцията на всяка песен по уникален начин, присъщ само неи, като успява винаги да улови вниманието на публиката, затаила дъх в очакване да избухне в края на песента. Във френската преса тя присъства не просто като нов забалежителен глас, за нея в. “Льо Монд” пише “НЛО докосна джазовата вселена с великолепния си глас и оригинално присъствие.”

Израснала в музикално семейство, с баща диригент и майка актриса, Юн Сун На винаги е била заобиколена от музика. Тя дебютира на корейската сцена на 23 годишна възраст с корейския симфоничен орестър и веднага привлича погледите с чара и вокалните си способности , но скоро след това решава да замине да учи джаз пеене в Париж, където завършва Консерваторията на Надя и Лили Буланже. Скритият й талант се открива бавно и постепенно в изявите й на парижката клубна сцена с групата й YSN 5tet и мълвата за корейското чудо достига до много музиканти, които бързо отправят поглед към съвместна работа с Юн Сун На.

През 2009 г. излиза първият й албум „Voyage“(ACT), който веднага получава титлата „CD на месеца“ на Jazzman. В същата година Юн Сун На получава едновременно признание и от френското, и от корейското министерство на културата. През следващата година певицата е гост на най-престижните световни фестивали като Монреал джаз фестивал в Канада, „Джаз ет Линкълн Сентър“ в САЩ, Марсиак Джаз Фестивал във Франция, Джава Джаз Фестивал в Индонезия и др.

Към тези изяви се добавя и впечатляващото турне с Улф Вакениус, което включва участие в 50 града в 19 страни. Точно в тази година се слага началото на сътрудничеството й с шведския китарист, което разцъфтява в последните три години. Вокалната мощ на Юн Сун На и невероятните китарни способности на Улф Вакениус се допълват и разбират перфектно, което дава възможност на талантливото дуо да се разхожда из света на импровизацията и да изследва немислими джаз територии.

Тяхната уникална музикална химия им позволява да представят различни музикални аспекти, създавайки твърде интересни диалози. През 2010 г. Юн Сун На записва с Улф Вакениус и новия си албум „Same Girl“, в който има впечатляващи интерпретации на „My Favorite Things“, „La Chanson d’Hélène“ и „Enter Sandman“. С тази програма дуото гостува в София в рамкита на VIII Фестивал Джаз Плюс. Миналата година тя издаде нов самостоятелен албум, наречен “Lento” за лейбъла Act. Албумът на Юн Сун На отново доказва, че тя може да се превъплъти в много жанрове и роли и да ги изпълни със смисъл и поезия. В новия й проект участват пак обичайните заподозрени от предходните й записи – басистът Ларс Даниелсон, акордеонистът Венсан Пейрани, а на китарата е Улф Вакениус и именно с него певицата ще гостува отново в София.