Японските барабанисти Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството“ в София на 18 ноември в зала 1 на НДК

Вече 25 години креативността и новаторският подход на Ямато завладяват световните сцени! 54 държави, над 3500 представления и над 6 милиона зрители!

За първи път в турнето на Ямато ще бъдат включен град Варна на 13 ноември! В Пловдив на 15, София на 18 ноември!

Невиждан свят! Нечувана музика! Събудете всичките си сетива!

Дванадесет барабанисти излизат на сцената. Започват да удрят барабаните. Барабанят по големия тайко-барабан, изработен от 500-годишно дърво. Това е техният талисман, това е свещеният барабан на Ямато. Те движат телата си, в стремеж да докоснат барабана с душите си, като създават мощна енергийна вълна. Представленията им са толкова интензивни, че карат сърцата на зрителите да туптят по-силно, а телата им да подскачат от радост. Публиката на техните концерти е непреодолимо завладяна от ритъма на барабаните, а телата им се издигат в синхрон с мощните звуци. Тази група, идваща от красивата префектура Нара в Япония, винаги ни очарова с оригинален и иновативен подход към традиционните японски музикални ударни инструменти „уадайко“. Ямато са олицетворение на японския дух, Ямато са разтърсващ звук, който ще ви накара да усетите нови и вълнуващи емоции.

Кои са Ямато?

Групата на японските барабанисти Ямато е създадена през 1993 г., когато дебютира на фестивала в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара с оригиналната композиция на създателя на състава Маса Огава „Hyu-ga (Изгрев)“. Оттогава са изминали 25 години. Досега японските барабанисти Ямато са свирили в 54 държави по света в над 3500 спектакъла и пред 6 милиона зрители. Техните изпълнения винаги са се радвали на отлични отзиви от публика и критика; през годините славата им се разпространява лавинообразно на длъж и шир, а британските медии нарекоха техния звук „Музиката на тялото“. Барабанистите живеят в селището Асука, известно като родното място на японската култура, но през по-голямата част от времето – между 6 и 10 месеца всяка година – изнасят експлозивните си представления по целия свят. Ямато се гордеят, че са групата с най-голям брой международни представления сред всички японски изпълнители.

“Шоуто на Ямато е чисто театрално приключение, изпълнено с балетна грация и заразителен хумор.” Times Online (UK) „Беше просто завладяващо. Невероятният талант и чистата радост, от това, което правят бяха очевидни” The Evening Post (UK) „Чистата енергия среща духовните висини“ The Scotsman (UK)

„Искаме да сме креативни“

Това е мотото на Ямато. Ето защо, освен че свирят заедно, членовете на групата живеят заедно в една общност и се стремят да творят и да създават всичко сами. Това включва музикалните композиции, театралните продукции, театралните декори, общата визия за осветление, хореография, техники на изпълнение, костюми, грим, сценични настройки и реквизити … дори палките за барабаните – т. нар. бачи – използвани в представленията, са изработени от тях самите. Този начин на живот и поглед към света е в основата на изпълненията и успеха на Ямато по целия свят. Ямато използват своята креативност, за да превърнат уадайко-барабаните в изкуство, което резонира във всички страни по целия свят. Изкуството на уадайко е вдъхновявало много хора от древни времена. Японските барабанисти Ямато съхраняват тази традиция в сърцата си и продължават да я пресътворяват и вплитат в своето модерно и енергично изкуство.

Какво е Тайко?

Тайко e музикален инструмент, познат на всеки японец. От зората на историята богатите вибрации на тайко-барабаните са изпълвали с вдъхновение и кураж хората в Япония. Техният звук се чува и до днес, той съпътства всички ритуални празненства и фестивали навсякъде в страната. За повечето японци звукът на барабаните действа успокояващо, защото той е същинското въплъщение на Япония – той е самата Япония!

„Ние, барабанистите от Ямато, ценим дълбоко и вярваме в уникалността на тайко барабаните. Отдадени сме и съхраняваме традициите и търсим нови възможности за представянето на този величествен инструмент. Целта ни е да намерим още повече възможности за бума на Тайко по света.“ Маса Огава, създател и артистичен директор на Ямато

ЯМАТО ще представят новата си програма "Предизвикателства" в София и Варна 1

Историята на японските барабанисти Ямато

1993 г.- групата Ямато е създадена в Асука, префектура Nara, с 4 барабанисти (понастоящем са над 20 души в състава). 1994 г.- Ямато свирят в Китай пред 20 000 души. Групата продължава турне в Южна Америка през Индонезия, Корея и Сингапур. 1998 г. – Ямато участва в най-големия световен фестивал на изкуствата – фестивалът в Единбург. 23 техни представления са продадени за един месец. Групата получава наградата Spirit of the Fringe. След това решават да започнат обиколката си Round the World Tour. До 2016 г. те вече са посетили 54 държави, изиграли са над 3500 представления и привличат над 6 милиона зрители. От базата си в Асука те организират от 150 до 200 спектакъла годишно за своите световни обиколки. Членовете на групата живеят заедно като общност, за да създадат усещане за единство, създавайки сами всички музикални композиции, хореография, техники за изпълнение, костюми, сценични декори и др. През 2013 г. те стартират официалната си обиколка в Япония, за да отпразнуват своята 20 годишнина. От 2013 до 2014 г. те обикалят страната и всичките 47 префектури на Япония. През 2017-18 г. Ямато се опитва да се прероди за бъдещето с новото си световно турне и програма – „Chousensha – The Challengers“. Билетите за спектакъла на японските барабанисти Ямато може да намерите онлайн на epaygo.bg, в Билетен център на НДК, в Дюкян Меломан и в мрежата на Easy Pay и Ивентим. Видео и фотографии с високо качество