Торд Густавсен ще представи новия си албум „Seeing“ със своето трио в зала България на 12 ноември

Вземете билети онлайн - промо цена до 31 август!

Торд Густавсен е един от най-вглъбените и съзерцателни пианисти на нашето съвремие. С 10 записа за ЕСМ в различни формати (трио, квартет, квинтет), той е в постоянно търсене на оголената истинска красота в музиката. С последните си три проекта той се завръща към формата на триото, дълбаейки навътре в душата на заложената концепция още от времето на триото на Бил Еванс. Триото търси, изследва, въплътява в един организъм емоционалната насителост, елегантността и дъхът на музиката.

Да общуваш с музиката на Торд Густавсен е истинско вълшебство. Всяка негова творба е тихо откровение. Вглъбеност и тиха вътрешна динамика, отглас от църковни химни и „деликатна игривост“ струят от всички албуми на триото – Changing Places, The Ground, Being There, The Well, The Other Side, The Opening, и най-новият му – Seeing, който излиза на 6.09. – не прави изключение. Със заглавието си албумът ни приканва са отворим “вътрешните си очи”, да погледнем навътре.

Вземете билети онлайн - промо цена до 31 август!

Seeing предлага прекрасна музика, пълна с мелодии и очарователни хармонии и най-важното – представена е от завършени музиканти като най-тихият барабанист, раждал се на планетата Йарле Веспестад, от самото начало неизменна опора на норвежкия пианист и басистът Стейнар Ракнес.

Нежна и изключително мелодична, музиката като че ли следва танцовия земен ритъм, свободния въздушен полет и непринудената игривост в музикалния рисунък. В творбите на Торд, провъзгласен за новия Кийт Джарет, приоритет имат изчистеният стил и елегантност; той говори малко, а казва толкова много. Съзерцателността и вътрешната динамика на пиесите са отличителен белег на норвежкия пианист. Торд играе с противоположности – преходност и вечност, тъга и радост, разум и чувства – като вътрешната наситеност на композициите е контрапункт на красивата им мелодия. Норвежецът е истинско откровение – богато нюансирани, много нежни и образни, изпълненията му достигат до всяка чувствителна и съзерцателна натура.

Всяка негова творба е тихо откровение, докосващо дълбините на душата. Eдва ли има някой, чието сърце да не се е развълнувало при срещата с музиката на Торд. Ето защо да бъдеш с Густавсен е истинско вълшебство. Усещането от живото общение с музиката на Торд е неповторимо – вълнуваща разходка из света на деликатен и много чувствителен човек.