Sofia Jazz Days представя:
Христина Белева и Васил Хаджигрудев
Кино Кабана, 15 юли 2023 от 20:00 ч
Вход свободен

В началото на 2019 г. се сформира ново нетрадиционно струнно дуо – Христина Белева (гъдулка) и Васил Хаджигрудев (контрабас). Младите музиканти, идващи от различни сфери на музиката, вдъхновени от съчетанието на звука на двата инструмента, импровизацията и моментната композиция, утвърждават първоначалната идея за съвместно музиициране.

Sofia Jazz Days @ Kino Cabana: Христина Белева и Васил Хаджигрудев, 15 юли 2023 1

На пръв поглед това е едно нестандартно дуо, но и безкрайно познато като звучност и настроения. Има много примери за завладяващи изпълнения и проекти с така дълбоко вкоренения в българщината инструмент – гъдулката, но примерите, в които народният инструмент прескача стиловите рамки на фолклора и запълва пространството на свободната импровизация са изключително малко.

Гледайте видеозапис от концерта на Христина Белева и Васил Хаджигрудев в Кино Кабана на 15 юли 2023

Христина и Васил не се опитват да пресъздадат по нов начин фолклорни шедьоври, нито се опитват да смесят два или повече стила музика, например джаз и фолклор, класика и фолклор, както се прави масово и с променлив успех. Напротив. Музиката, която създават е напълно еманципирана от двата стила и окупира ново пространство, специално за нея и направено от самата нея – през звуците на гъдулка и контрабас.

Вижте информация за другия концерт от Sofia Jazz Days – The Oldie Gildies, 22 юли

Концертите от Sofia Jazz Days са част от Лятната програма на Столична община.