Вълшебните картини от звук на ОРЕГОН

“Наистина много рядко се случва изкуството на четката върху платното и на пръстите по музикалния инструмент да обитават едно и също време, пространство и композиция. Но когато това се случи, се ражда живот, изпълнен с вълшебни преживявания, които остават с теб завинаги. За да постигне това, един артист трябва да направи безброй метафизични скокове и прелитания между световете! Един обрат на съдбата, който трябва накара ума, тялото и душата да танцуват, преоткривайки чистата радост. Това се получава, когато един музикален пейзаж се разположи на едно и също платно и в съзнанието на музиканта, и в ухото на слушателя. Няма друга група от артисти, които умеят да правят това вълшебство, така както музикантите от групата Орегон.” ==== Раул д’Гама Роуз, AllAboutJazz.com

Няма друга такава група като Орегон – група, която вече повече от три десетилития рисува вълшебни музикални картини. С 23 записани албума за различни издателства -Vanguard, Elektra/Asylum, ECM, Epic, Chesky, Intuition Records и CamJazz, с концерти в известни клубове и концертни зали като Канеги Хол трикратно, Линкълн център, Берлинската Филхармония, Виена Моцартзаал, с турнета из целия свят – САЩ, Канада, Мексико, Южна Америка, Източна и Западна Европа, Северна Африка, Индия и Австралия и участия на най-големите и престижни фестивали по света и с множество награди, четиримата от Орегон са безспорна джаз легенда.

Тези великолепни музиканти пътуват през различни музикални жанрове, прескачат рамки и намират нови светове. Те са уникална група, може би защото в нея присъства един така нетипичен за джаза инструмент като обоя, може би защото имат неповторими композиции, които звучат красиво, изсвирении и от квартет, и от голям оркестър, но най-вероятно, защото са си подали ръка четирима велики музиканти и са оставили частица от себе си в музиката на своя Орегон. В София музикантите ще пристигнат след обиколка в Германия и Средна Европа. Настоящият състав на Орегон включва сърцето на групата Рауф Таунър (китара и пиано), Пол Макендлес (обой, саксофон, кларинет, флейти), Паулино де ла Порта (контрабас) и Марк Уокър (ударни, перкусия).