Жоана Амендоейра в София, 5 декември 2018 г, НДК кино Люмиер 1
Жоана Амендоейера е смятана за една от най-важните фадо певици от новото поколение.Гласът й придава на фадото нов блясък и ново отношение, без да се отклонява от традицията. Жоана Амендоейра ще пее в НДК зала Люмиер на 5 декември 2018 от 19:30 ч

Жоана е родена в Сантарем (Рибатежо), един от португалските региони със значителна фадо-традиция; в ранна възраст е привлечена от възможността да стане фадо певица; на 12-годишна възраст печели първата си награда в „Grande Noite do Fado do Porto“.

По време на кариерата си Жоана е имала възможност да свири в най-добрите лисабонски фадо къщи, като „Clube de Fado“ и „Sr. Vinho“, което ѝ позволило да погълне знанието от ветераните на фадото, както певци, така и музиканти. Тези ветерани признават специалния глас, отношение и талант на Жоана; и любезно й предоставят своето изкуство, поезия и житейски истории. Най-новият ѝ албум, „Amor mais perfeito“, е в почит на Жозе Фонтес Роча, неин учител и един от най-добрите фадо-композитори и китаристи.

Жоана Амендоейра в София, 5 декември 2018 г, НДК кино Люмиер 2

Кариерата на Жоана включва осем албума; многобройни участия в компилации на фадо музика, национални и международни; няколко награди, между които за най-добър фадо диск за 2008, предоставена от фондацията „Амалия Родригеш“; представяния на няколко международни музикални изложения, като през 2003 г. „Mercat de Musica Viva de VIC“ (Испания) и през 2005 г. „Strickly Mundial“ (Канада); и турнета в Испания, Италия, Унгария, Литва, Швеция, Бразилия, Аржентина, САЩ, Индия и Япония. Жоана гордо защитава наследството на фадо музиката, без да пренебрегва собственото си артистично изразяване.