Един от най-значимите съвременни джаз-пианисти, Роберто Фонсека, ще свири в София Лайв Клуб със своето трио. Той е подготвил разнообразен репертоар, в който са включени композиции от всички негови албуми, като акцентът в програмата му ще падне върху последния му проект ABUC (CUBA наобратно), номиниран за Грами за най-добър албум за 2017 г.

Какъвто и суперлатив да прикачим към името му, все ще е верен. Той вече е намерил своето световно признание и ние просто можем да го разпознаем като един от великите артисти на нашето време, работил с големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от Буена Виста Сосиал Клуб, както и с Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Фатумата Диауара и кой ли още не. Има 8 албума зад гърба си и всяка негова поява на сцена е истинска експлозия от мелодия и ритъм – Роберто преживява и ни кара да съпреживеем с него всеки един изсвирен тон, защото знае, че музиката е любов и може да изрази всяко състояние на човека и да го преобрази духовно.

Последният му проект ABUC е посветен на родната му Куба и представя съвременното музикално лице на страната, което се оглежда в огледалото на традицията, но е обърнато към настоящето. В албума участват големите имена от Буена Виста Сосиал Клуб като Елиадес Очоа и Мануел “Гуахиро” Мирабал, както и Тромбоун Шорти и Рей Брайант, Мерседес Кортес и Роберто Еспиноса Родригес и още много други. Композиции като Contradanza del espíritu и Tumbao de la unidad покоряват завинаги още с първото слушане. Роберто Фонсека е човек на духа, воден от невидима и мистериозна сила, която го кара да създава музика така естествено, както диша. „Музиката е булката за музиканта“, заявява той още преди 11 години, когато излиза албумът му „Zamazu“.

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен „истинскио откровение сред пианистите от неговото поколение“, той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала Jazz Plazа в Хавана. След известно време той сформира първата си група – „Темпераменто“, заедно със саксофониста Хавиер Салба („Иракере“, „Кубанисмо“). Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първите си албуми „En el comienzo“ и „No limit“. Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 г., когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио „Егрем“, Роберто вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел “Гуахиро” Мирабал и животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация. Тогава на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет Mi Sueño (World Circuit) на Ибрахим Ферер. Големият маестро признава, че младият Роберто изпитва огромно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и впоследствие, след смъртта на Ибрахим Ферер, го завършва.

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на негова група и запис на нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелета на албума „Zamazu“ (Enja Records, 2007), в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 г. Роберто Фонсека издава албума „Akokan“ (Сърце), в който посвещава пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция – „Bulgarian“, родила се след гостуването му на фестивала „Джаз Плюс“ през 2008 г. в София. В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон. През 2010 г. Роберто Фонсека се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския DJ Джайлс Питърсън и аранжьор на проекта Havana Cultura, в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. Същата година излиза и албума му „Live At Marciac“.

Поредният му студиен албум се казва просто Yo (Аз) и още с излизането си е номиниран за награда Grammy. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция – ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка. Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен „At Home“, запис от Фестивала в Марсиак, заедно с певицата от Мали Фатумата Диауара.

Последният му албум е неговият нов поглед към Куба и се казва ABUC (Impulse Records 2016). Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка. Композициите са сложни, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Роберто Фонсека има невероятна техника, но никога не акцентира на това, а знае, че музиката се ражда в хармоничното присъствие и на другите музиканти, и затова Роберто много държи на общуването си с музикантите от своята група. Малко музиканти умеят да пресъздават усещанията, които извиква музиката у тях така екпресивно. Малко музиканти говорят с публиката си толкова задушевно чрез музиката. Малко музиканти ни отнасят в друго духовно измерение още с първите изсвирени няколко тона. Роберто Фонсека е един от тях.