Триото на Ференц Шнетбергер ще представи изцяло авторски репертоар на виртуозния китарист, за когото Манфред Айхер* твърди, че “има способността да изпълни много сложни фрази с огромна лекота и елегантност”. Неговата мелодична и вълнуваща музика и неподражаем стил го нареждат сред най-забележителните съвременни европейски джаз музиканти. Концертът се организира с любезната подкрепа на Унгарския културен институт.

Роден през 1957 г. в северна Унгария в семейство на музиканти, Ференц Шнетбергер започва да свири на китара още от ранна възраст. Днес той е един от най-оригиналните европейски китаристи с отличаващ се стил, оформен чрез усвояването и трансформирането на много влияния. В неговата музика се усеща ромската традиция от родната му Унгария, бразилската музика и фламенкото, както и стабилната основа на класическата музика и джаза. Зад гърба си той има множество албуми като титуляр за най-престижните европейски издателства ECM и Enja, както и съвместни проекти с едни от големите имена в джаза като Маркус Щокхаузен, Арилд Андерсен, Андерс Йормин и Душко Гойкович.

Той е свирил на множество европейски и американски сцени, както и в Индия, Корея и Япония. Ференц Шнетбергер композира и музика за театър и кино, а през 2011 г. основава Snétberger Musical Talent Center (www.snetbergercenter.org) – институция, която дава музикално образование на деца в неравностойно положение. В София Ференц Шнетбергер ще представи албума си “Titok” (ECM 2017) в компанията на басиста Матю Хол и барабаниста Тони Шнетбергер.

Албумът е изцяло с авторски репертоар, наситен с мелодични импровизации. Брилянтните сола и отличното взаимодействие между музикантите дават възможност на музиката да се развие ефирно и естествено. Китаристът спокойно увлича слушателя и го кани да пристъпи в неговия музикален свят, където в композициите “Orange Tango”, “Kek Kerek”, “Cou Cou”, “Fairytale” се преплитат елементи от различни стилове в една вълнуваща и силна програма, оставаща завинаги в съзнанието.

Ференц Шнетбергер свири на специално изработена за него акустична китара от лютиера Том Лаунхард.