Хуан Гомес „Чикуело“ е един от най-виртуозните китаристи на съвременната фламенко сцена и в същото време един от най-оригиналните и интересни композитори на своето поколение.

Чикуело е работил на фламенко сцената с Марио Ескудеро, Анхелита Варгас, Ева Йербабуена, Сара Барас, Адриан Галия, Белен Мая, Антонио „Ел Пипа“, Хоакин Грило и други забележетелни танцьори. Бил е основен китарист на певци като Мигел Поведа и Дукенде, с които е концертирал в Европа, Япония и САЩ. Акомпанирал е на певци като Енрике Моренте, Майте Мартин, Ранкапино, Ла Суси, Чано Лобато, Хосе Мерсе, Диего Ел Сигала, Потито и Кармен Линарес. Работил е и с джаз музиканти като Чано Домингес, Карлес Бенавент, Хорхе Пардо, Жорди Бонел и Рейналд Колом и си е сътрудничил с пианистката Мария Жоао Пиреш и виолончелиста Йо-Йо Ма.

Виртуозният китарист от Каталуния има няколко албума – Uñas y carne, Lorca y Bach, Caminos, Conexión, No hay dos ni tres, като последните два са колаборация с познатия на българската публика пианист Марко Мескида, гостувал на Джаzz+ през 2021 г.

Последният му сценичен проект е наречен Пътища и е със специалното участие на невераятната фламенко танцьорка Карен Луго. Caminos се състои от различни фламенко стилове – тангос, алегрия, булерия и гранаина, представени по нов и оригинален начин от Чикуело и нетрадицианната му формация, с която открива нови звукови “пътища” (caminos) във фламенкото.

Китарата на Чикуело е придружена от деликатните барабани на Давид Гомес и контрабаса на Манел Фортия и с оригиналния и неподражаем танц на Карен Луго, която борави с изразните езици на класическия балет, съвременния танц и фламенкото. Без вокален акомпанимент или типичната фламенко перкусия – кахон или палмас (пляскане), репертоарът на Caminos е съставен от разнообразни истории с фламенко ритъм. Спектакълът е интензивен и спонтанен и предава своите послания със същата естественост, каквато е и връзката, която се получава на сцената между четиримата артисти.

Испанският китарист Чикуело ще представи в София програмата "Caminos" със своето трио и специалното участие на танцьорката Карен Луго 1Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Испания в София