Nostalgia cubana е вътрешният повик на душата на кубинския саксофонист Ариел Брингес, който иска да ни представи една по-интимна, обърната навътре към себе си Куба, онази, към която трябва да се приближиш, за да чуеш нейния зов.

Ариел Брингес и неговата "Кубинска носталгия", един поглед навътре 1
Ариел Брингес и неговия квинтет

С музика от различни региони на острова на композитори като Елисео Гренет, Бола де Ниеве, Качаито Лопес, Хуанито Маркес, Мигел Матаморос, Ариел Брингес ни повежда на едно лично пътешествие към неговото безгрижно детство в родната му Куба, към което поглежда носталгично, потопен в щастие. Нарича я кубинска, но в нея всеки може да разпознае и намери своя детски свят. Ариел Брингес прави свои аранжименти на познатите песни и ги облича в танцувалните афро-кубински ритми на красивите болера, дансони и дори на изтънчения т.нар. “филин кубано”.

Nostalgia cubana успява да пресъздаде звученето на Куба от 50-те, но в същото време квинтетът на Ариел Брингес го изпълва със съвременни музикални концепции. Интересният репертоар въодушевява слушателя и носи радост от споделянето на красивото музикално пътешествие във времето.

Купете билети онлайн за концерта на Ариел Брингес в София Лайв Клуб на 1 декември 2022 от 20 ч: (ако не се зарежда схема, моля натиснете тук). Билети може да се закупят също и в Дюкян Меломан в София, ул. 6-ти септември 7а (карта)

Ариел Брингес е саксофонист и композитор от Санта Клара, Куба, който има вече три награди Грами за участието си в албумите на “Tributo a Irakere: live in Marciac” (2017) на Чучо Валдес и за “El Tren de los momentos” (2009) на Алехандро Санс, както и за дуeта си с Иван “Мелон” Луис “Voyager”(2021). Ариел Брингес има няколко албума като титуляр и е свирил с фигури като Тата Гуинес, Боби Каркасес, Дейвид Мъри, Хавиер Колинау Пакито Д’Ривера, Перико Самбеат, Кетама и Симпли Ред.

Ариел Брингес и неговата "Кубинска носталгия", един поглед навътре 2

В проекта си Nostalgia cubana Ариел Брингес работи с музикантите Хавиер Санчес – китара, Пабло Гутиерес – пиано, Рубен Карлес – бас и Федерико Марини – ударни.

Гледайте видео от минали концерти на Джаз Плюс тук