Ето ни и нас в годината 2020, захванали се с много трудната, почти невъзможна задача да осъществим една мечта. Тя бе заявена преди 12 години от кубинския артист Роберто Фонсека при гостуването му на Фестивала Джаз Плюс 2008 г. Тази мечта бе да прелеем кубинската музикална кръв в българската фолклорна магия, да трансформираме българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност. През 2018 г. при посещението си в България, от сцената на София Лайв Клуб Роберто обеща на българската публика да се завърне само с осъществена мечта и хор Нови български гласове в България.

Девойко мари хубава – ар. доц. Георги Петков – задочна онлайн репетиция с триото на Роберто Фонсека, ноември 2020

В изключително сложната пандемична обстановка бяхме принудени да търсим множество нестандартни решения и да осъществим труден дистанционен репетиционен процес на проекта “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”. Опосредствената връзка онлайн донася множество затруднения и пречи на спонтанния креативен процес, но огънят на желанието да работим заедно е по-силен от всяка трудност. Така че през месеците октомври и ноември интензивната онлайн комуникация между маестро Георги Петков и неговите хористи от “Нови български гласове” и Роберто Фонсека и неговите музиканти донесе удовлетворението от случаването на нещо ново и красиво.

Bulgarian (Roberto Fonseca) / Женала Яна (ар. доц. Георги Петков) – задочна онлайн репетиция по новата съвместна програма

Проектът „Отвъд нотите“ е финансиран от Програма „Култура” на Столична община