Почит към Пако де Лусия от двама от най-изявените музиканти в неговия последeн септет

Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес са създали един незабравим спектакъл в памет на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия, с когото ги свързват много години музика, опит и преживявания. Репертоарът се състои от емблематични теми на Пако де Лусия, които са свирили приживе заедно с него, както и някои техни композиции, вдъхновени от гениалния китарист и от документалния филм „Paco de Lucía: La búsqueda“, носител на награда “Гоя за най-добър документален филм”, режисиран от Куро и Касилда Санчес(който ще имаме удоволствието да видим в съпътстващата филмова програма на Olé Festival!)

Антонио Серано е роден в Мадрид през 1974 г. Започва заниманията си с музика със своя баща, който го учи да свири на хармоника и да чете музика на 7-годишна възраст. По-късно продължава своето музикално образование в консерваториите на Аликанте и Мадрид, където учи пиано и цигулка. Впоследствие усъвършенства свиренето на хармониса при великия майстор Лари Адлер в Лондон.

Неговата безупречна техника на изпълнение с хармоника му позволява да работи от класическа музика до фламенко, през блус, танго, мюзет и поп.

На 13 години той свири в Париж в дует с Лари Адлер на концерт за ООН. Този факт бележи началото на дълготрайно сътрудничество, което спомага за подобряването на вече обещаващата кариера на Антонио. Лари става негов наставник и те се представят на сцена заедно безброй пъти. През 1992 г. на 18-годишна възраст Антонио изпълнява в Белгия Opus 46 Concerto за оркестър и хармоника от Малкълм Арнолд, написан за Лари Адлер.

След като фокусира кариерата си предимно в класическата музика, Антонио започва да се интересува от други жанрове. Той действа по този начин с изпълнители на Blues, Jazz и Pop и успява да бъде признат в страната си като един от най-добрите импровизанти от поколението си. Запишете стотици албуми във всички музикални стилове.

В хода на соловата си кариера той си сътрудничи със симфоничните оркестри на Белгия, Кьолн, Хайделберг, Кил и Истанбул, наред с други, свири оригинални концерти

за хармоника от Х. Вилалобос, М. Арнолд, В. Уилямс и др, както и произведения на Енеску, Гершуин или Римски-Корсаков.

След като той вече е неоспорим виртуозен инструменталист, е нормално да получи съдбовно обаждане от най-великия фламенко китарист на всички времена Пако де Лусия.

Затова не е странно, че именно Антонио Серано е човекът, който е отговорен за въвеждането на хармониката във фламенкото, който също така влиза в жанр, в който музикантите, които го практикуват, трябва да са родени и да живеят в фламенко култура, а той е приет и ценен без . Е, това се случва с Антонио Серано и той става член на групата на Пако де Лусия и през последните 10 години и прави 8 световни турнета с него.

Като джаз музикант Антонио Серано е свирил с Уинтън Марсалис, Джери Гонсалес, Чано Домингес, Хорхе Пардо, Висенте Амиго, Томатито, Перико Самбеат и Хавиер Колина. Като музикант той има 12 записа зад гърба си, участвал е в звукозаписни сесии и сътрудничества с повече от 300 артисти като Педро Гера, Хоакин Сабина, Ана Белен, Виктор Мануел и участва в саундтраци като „Carne Trémula“ на Педро Алмодовар.

От друга страна фламенко китаристът Антонио Санчес, родом от Мадрид , от най-ранна възраст започва да учи фламенко китара със своите чичовци Пако де Лусия и Рамон де Алхесирас и с братовчед си Хосе Мария Бандера, а след това продължава обучението си с маестро Хуан Мануел Канисарес. След като работи и тренира в най-добрите места за жива музика в страната, той се присъединява към Paco de Lucía Septet като втори китарист, където придружава маестрото през последните четири години до смъртта му през февруари 2014 г.

Преди време двамата решават да направят настоящия проект в памет на великия маестро Пако де Лусия и с тази програма ще се представят на 11 октомври в София Лайв Клуб.