АКА Трио отново в София, с програмата от новия си албум JOY. Чуйте невероятно очарователното съчетание от екзотичния звук на африканската кора на Секу Кейта, лиричната китара на Антонио Форчоне и деликатните афро-бразилски перкусии на Адриано Адеуале.

AKA Trio

Купете билети онлайн сега:

АКА Трио: интернационална музикална група, в която се срещат трима световно признати виртуози – Антонио Форчоне (китара), Секу Кейта (кора) и Адриано Адеуале (перкусия).

AKA Trio АКА Трио

Италианският китарист и композитор Антонио Форчоне пътува по света повече от две десетилетия, издал е 20 албума и е работил с много известни музиканти, като Чарли Хейдън, Трилок Гурту, Анджелик Киджо, хор Нови Български Гласове, да изброим само някои от многото. Още за Антонио Форчоне

AKA Trio АКА Трио
AKA Trio © Anna Kunst

Секу Кейта от Сенегал е един от най-големите в света изпълнители на кора, участвал в много международни проекти, вкл. уникалния дует с уелската арфистка Катрин Финч, „African Express“ с Деймън Албарн и проекта „Transparent Water“ с кубинския пианист Омар Соса. Още за Секу Кейта

AKA Trio АКА Трио
AKA Trio © Anna Kunst

Блазилският перкусионист и композитор Адриано Адеуале е работил с Боби Макферин, Джоана Макгрегър и Бенджамин Таубкин и е композирал музика за оркестър и танцов театър. Още за Адриано Адеуале

Билети от 30 лв се продават в Дюкян Меломан (ул. 6-ти септември 7а), в мрежата на Ивентим и онлайн (тук и на https://event.gg/13376/)

Вижте още концерти, организирани от Джаз Плюс

Вижте сайта на АKA Trio тук

Албуми на Антонио Форчоне и AKA Trio се продават в Дюкян Меломан

АКА Трио – Антонио Форчоне (китара)

Антонио Форчоне е артист във всеки смисъл на думата, считан като един от най-харизматичните, нетрадиционни китаристи въобще в музикалния свят. С множество международни награди, този еклектичен композитор никога не спира да смайва публиката си на сцената, което му донася прозвището „Джими Хендрикс на акустичната китара“. Неговите солови изпълнения никога не пропускат да разтърсят залата, камо ли когато се изявява в дует, като трио или с квартета си от международни музиканти. Той разчупва формата конвенционалното звучене на китарата, било то в областта на джаза, испанската, африканската, бразилската или импровизираната музика, с яростна виртуозност, страст и хумор. Той е споделял сцената и е записвал с някои от най-успешните музиканти в света, включително Чарли Хейдън, Анджелик Киджо, Трилок Гурту, Лари Кориел, Диего ел Сигала и много други, като освен това е подгрявал гиганти като Фил Колинс, Боби МакФерин, Дзукеро, Ван Морисън. 

Наскоро Антонио обикаля и записва с невероятната изпълнителка на песни Сара Джейн Морис, удивлявайки публиката в цяла Европа. Той също така е свирил и с испанската фламенко звезда Арканхел и хор Нови Български гласове, с проекта Estruna.

През годините Антонио е издал 20 албума с предимно оригинални композиции и е участвал на фестивални и концертни сцени от Австралия и Индонезия до САЩ, Африка, Канада, Карибите, Турция, Ливан и цяла Европа, особено във Франция, Германия, Швейцария, Австрия и Великобритания. Той е участвал на множество благотворителни събития, а фестивалните му изяви включват Womad, Glastonbury, Edinburgh, Melbourne, Koln, Verona, Granada, Hong Kong Arts Festival, Perth International Festival, Singapore Arts Festival, Wellington International Festival, HIFA International Arts Festival в Зимбабве, Международния фестивал за китара в Истанбул и Machoire d’Or в Монтрьо.

АКА Трио – Секу Кейта (кора)

Различно описван като griot (африкански поет-певец), композитор, майстор на djembe, виртуоз и пионер, Секу Кейта е рядък тип музикант, стъпил на традицията, като постоянно разширява границите на своето изкуство.

Истински майстор на кората – 22-струнна арфа от Западна Африка – Секу, от района на Казаманс в Южен Сенегал, е вундеркинд, роден в род на гриоти и крале. Сисоко, фамилията на майка му, е музикалната линия, а Кейта, баща му, е с кралска кръв. Секу е на международната сцена от 1996 г., печелейки по целия свят признание за своето свирене на кора и участия с множество колеги, включително Салиф Кейта, Пол Уелър, Деймън Албан и Оркестъра на сирийските музиканти, Юсу Н’Дур, Мириам Макеба и Нийл Фин.

Албумите му Miro (2011) и The Silimbo Passage (2008) се изкачват до №1 в европейските класации за световна музика, а Clychau Dibon (2013), плод на сътрудничеството му с арфистката Катрин Финч, спечели титлата Албум на годината за 2013 на Наградите на критиката, титлата на списание Songlines за най-добро смесено културно сътрудничество за 2014 г. и две номинации за фолклорната награда на BBC Radio 2. През 2016 г. печели наградата на Songlines за най-добър албум за Африка и Близкия изток за албума си 22 Strings. През 2017 г. излезе неговият албум, съвместно с кубинския джаз пианист Омар Соса, и с когото обикаля Япония, Франция, Великобритания и САЩ.

Секу Кейта е може би най-влиятелния и вдъхновяващ изпълнител на кора от своето поколение, изключителен и харизматичен музикант и модерен световен гражданин, живеещ със седемвековна традиция и наследство, изразени чрез неговата музика. В неотдавнашния си самостоятелен албум 22 Strings (издаден през май 2015 г.) Секу ни дава кората в най-чистия ѝ облик, чудесен инструмент, който може да успокои кръвожадността на воините и да отведе човешкия дух до място на дълбока медитация, тишина и красота.

АКА Трио – Адриано Адеуале (перкусия)

Бразилският перкусионист / композитор Адриано Адеуале е многостранен музикант и изпълнител, известен с нетрадиционния си и изследователски подход към музиката и със способността си да създава вълшебни звукови картини от привидно баналното.

Роден в Сао Пауло, Бразилия, дълги години беше известен като Адриано Пинто, колониално име, което получи при раждането си. След посещението си в Африка (Нигерия и Република Бенин) в търсене на корените си, той промени името си на Адриано Адеуале Итауна, съответно от Йоруба-Нигерия и Тупи Гуарани-Бразилия. Adewale означава кралско дете, което се връща у дома, а Itauna означава „черна скала“.

Музиката винаги е била част от живота на Адриано. Баща му, любител перкусионист, свири на барабани по време на карнавала, а перкусията също е важна част на семейните събирания. Дядото на майката на Адриано е свирил на кларнет, чичо му на акордеон и всеки уикенд тесе срещали да свирят „Chorinho music“, стил известен още като бразилски джаз. Двама чичовци изиграват голямо влияние върху кариерата на Адриано; Клаудио Силва, който е бил виртуозен изпълнител на пандейро, и Жоао Никанор, композитор, китарист и актьор.

Докато работи като актьор, Адриано взема уроци по пиано и ударни, а след това взима и бакалавърска степен по класическа музика и ударни в Университета на Сао Пауло. През април 2000 г. Адриано се премества във Великобритания, и бързо се утвърждава като уважаван перкусионист, композитор, педагог и лидер на група.

През 2002 г. Адриано се запознава с италианския китарист Антонио Форчоне и скоро става част от квартета му, който свири по целия свят. През 2004 г. Адриано заминава за Африка (Нигерия-Бенин), за да търси корените си, а също и да учи музика с големи майстори на ударните инструменти. Пътуването дълбоко променя свиренето на Адриано и разбирането за собствената му култура в много аспекти. След завръщането си той продължава да учи по-нататък, този път магистърски курс по музика / пърформанс в SOAS – School of Oriental and African Studies в Лондон. Първата му британска група Sambura издава албума Cru през 2006 г.

През 2008 г. Адриано издава първия си самостоятелен албум, критично признатият Sementes (Segue records), продуциран от Гилад Атмов. В него участват музиканти от много страни, като роденият в Австралия контрабасист Натан Рики Томсън, сенегалски изпълнител на на кора Кадиали Куяте и бразилският флейтист и саксофонист Марсело Андраде.

През 2012 г. той издава The Vortex Sessions, колаборация с най-големия бразилски пианист Бенджамин Таубкин. Това е последвано от Raises (Caboclos records) през 2014 г., вторият му самостоятелен албум с „Adriano Adewale Group“, продуциран от великия Крис Кимсин (Rolling Stones, Jimmy Cliff). Adewale е и наставникът зад „Catapluf’s Musical Journey“, концерт, който запознава младата публика с джаза, поръчан от Лондонския джаз фестивал. С издадения си компактдиск „Catapluf’s Musical Journey“ обикаля много страни на Европа, включително Норвегия, Швеция, Франция и Шотландия.

Отличителното звучене на Адриано идва от органичните му инструменти, свързани с природата. Те са изработени от дърво, глина, метал, кожи и философията зад тях е връзката с четирите класически елемента: вода, земя, въздух и огън. Свиренето на ударни е свързано със създаването на музика. Барабаните са много мощни, но не е задължително да са силни. Идеята за перкусията се е променила драматично с големия покоен барабанист Нана Васконселос, който е майстор на перкусията и вдъхновение на Адриано. Адриано има много въздействащи инструменти, чрез които създава хипнотизиращи атмосферни и звукови пейзажи; рисува със звуци, разказва истории чрез музика.

През годините Адриано е работил като куратор и художествен ръководител. От 2009-2010 г. Адриано е бил художник в резиденция в театъра Lakeside, Колчестър. Той също така е куратор на „Festival Brasileiro“, който включва театър, танци, музика и изящни изкуства от Бразилия и оспорва доминиращите концепции за бразилската култура. Като част от фестивала той организира и дирижира младежки джаз ансамбли в Есекс. В момента Адриано е художник в резиденция в EFDSS – English Folk Dance and Song Society, където разработва проект „Сред вълните“, проект за изпълнения на морски песни от Бразилия и Англия с гласове и ударни.

Като композитор на Адриано е възложено от Музикалния фестивал в Бат да напише ново музикално произведение за откриването на фестивалите през 2011 и 2012. Той е също и композитор / музикален директор на танцово-театралната пиеса Ballroom of Joys and Sorrows, колаборация с Кейт Флат (оригинален хореограф на Les Miserables). Той е композирал за танцови групи, включително танцовата трупа Phoenix 2016, с които е написал партитурата за „Неразделни любовници“, танцова пиеса, посветена на и честваща 400-годишнината на Шекспир.

Образованието е част от живота на Адриано. Често пише нова музика, за да си сътрудничи с учениците от началните училища както по пеене, така и по свирене на инструменти. Като част от фестивала на City of London, Adriano разработва проект с деца, които събират материал за рециклиране от Лондонското Сити, който е трансформиран в барабани. Децата организират шествие, свирейки на инструментите, с грандиозен финал с групата Umpatacum, пред катедралата „Свети Павел“. Той пътува по целия свят, за да преподава, а наскоро преподава и в магистърски курс от академията Sibelius в Хелзинки.