Пианистът от Буена Виста Сосиал Клуб и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека ще представи в София световната премиера на новия си фюжън проект „Отвъд нотите“ с българския хор Нови български гласове от спечелилия „Латино Грами“ проект Еструна!

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в пандемичната 2020 г., но голямата музикална идея е се оказва по-силна от множеството препятствия. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в красивия свят на изкуството.

Историята на този проект, наречен “Отвъд нотите”, започна още в далечната 2008 г., когато Роберто Фонсека изнесе забележителен концерт в зала “България” в програмата на IV фестивал Джаз Плюс. Това съвпадна с края на европейското му турне и Роберто избра да прекара няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Преживяното у нас се трансформира в пиесата му “Bulgarian” в излезлия на следващата година албум “Akokan”. Като представяше този албум пред медиите, Роберто с възхита говореше за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор. По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Но времето за този скок в света на музикалните копнежи още не беше дошло; трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи с хор Нови Български гласове (след концертите на пианиста в София през 2016 и 2018 г).

В това ново музикално пътешествие, на което ви каним, участват Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни, и талантливите момичета от спечелилия “Латино Грами” хор Нови Български Гласове под диригетството на доц д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на Джаз Плюс и Монтуно Продуксионес ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”, за който Роберто, виждайки нотите, заяви: “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”.

Добре дошли в “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове”!

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Вижте албумите на Роберто Фонсека на CD и винил в Дюкян Меломан