Извънредно съобщение:

Поради големия интерес е обявен ВТОРИ КОНЦЕРТ от 18 ч! Билети за втория концерт са налични в мрежата на Ивентим, в Дюкян Меломан и онлайн!
Купете билети онлайн!

Двамата китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края Европа имат много истории, които да разкажат със своята музика, свързваща традициите на Ориента и Средиземноморието.

Разказвачите: Антонио Форчоне и Дженк Ердоган 1
Антонио Форчоне и Дженк Ердоган в София

Те се срещат преди 20 години в Истанбул на майсторски клас – учител и ученик, двама неповторими китаристи, които веднага решават, че биха могли да работят заедно и биха се впуснали в по-сериозна творческа колаборация, но административни проблеми провалят тази възможност. Трябва да минат 17 години, преди да се осъществи повторната им среща – когато Джаз Плюс им предлагат да се впуснат в нова авантюра с проекта The Storytellers в София през 2019 г.!

Купете билети онлайн!
Гледайте видео от концерт на Антонио Форчоне и Дженк Ердоган

Антонио Форчоне и Дженк Ердоган вибрират на една честота, тяхната среща е палитра от емоции, идеи и музикални преживявания. Всеки от тях е виртуозен изпълнител на съответната специална акустична китара. Дженк Ердоган свири на китара без прагчета и носи вековната загадъчна анадолска традиция в своята музика. Антонио Форчоне е наречен “Джими Хендрикс на акустичната китара” и композира красива средиземноморска музика. И двамата използват своя специфична техника на свирене и имат характерно звучене.

Купете билети онлайн!

Виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор, Дженк Ердоган идва от Истанбул, градът-мост между два свята, където той оформя своя уникален стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура.

Хилядолетната анадолска история и културно наследство са се предавали в загадъчни, вглъбени лирични мелодии, сътворени от многобройни музиканти и изсвирени с различни традиционни инструменти, живи, променящи се, еволюиращи, в годините. Дженк Ердоган е един от малкото виртуози на китара, който съчетава дълбоко тези красиви мелодии с нашия съвременен, джазов изказ и с хармониите за уникалната си фретлес китара. С уникално звучене и дълбоко мелодичен стил, Дженк Ердоган е един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в Бъркли Колидж на този инструмент.

Във втората половина на миналия век се ражда и едно момче на адриатическия италиански град Монтечилфоне и израства, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Това момче става един от най-известните акустични китаристи, наричан “Джими Хендрикс на акустичната китара”. Става дума за дълбоко обичания от българската публика китарист Антонио Форчоне, който е започнал своя път като уличен музикант в Лондон, а днес е определян от критика и публика като „един от най-великите акустични китаристи“.

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации и през годините е свирил по световните сцени с музиканти като Пако де Лусия, Джон Маклахлан, Джон Скофийлд, Доминик Милър, Барни Кесъл, Улф Вакениус, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен, Чарли Хейдън и много други. В периода 2013-2015 г. е музикален директор и китарист на проекта “Еструна”.