Началото на новия проект „Отвъд нотите“ беше поставено през 2020 г. в София

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Предизвикателство, което се нарича “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове”.

Отвъд нотите - Роберто Фонсека и хор Нови Български Гласове 1

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 г., но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в света на красотата. 

Историята на “Отвъд нотите” започна още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнесе забележителен концерт в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София, които се трансформираха впоследствие в пиесата му “Bulgarian” – част от албума му “Akokan” (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор бе заложена в краткото му представяне на албума пред медиите, в което артистът от Буена Виста Сосиал Клуб говореше за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Но не бе дошло време за този скок в света на музикалните копнежи и трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи, след прекрасните концерти на пианиста през 2016 и 2018 г., с настоящите замесени артисти, за да се оформи цялата картина в “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове”. 

Отговорни за това ново пътешествие, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни и талантливите момичета от спечелилия “Латино Грами” хор Нови Български Гласове под диригетството на доц д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на Джаз Плюс и Монтуно Продуксионес ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. 

Добре дошли в “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове”! 

Проектът „Отвъд нотите“ е финансиран от Програма „Култура” на Столична община