vinyl-taxy-bilingual

Фламенко вдъхновява класиката, българският фолклор вдъхновява фламенкото!

След грандиозния успех на “Еструна” на най-значимите фламенко фестивали в Испания и по случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая „Любовна магия“, тези две артистични програми ще бъдат представени в един зашеметяващ по своята мощ и емоционално въздействие концерт на 5 декември в зала 1 на НДК от 19 ч

Фламенкото вдъхновява класиката с шедьовъра на Мануел де Фая “Любовна магия”, замислен и осъществен като диалог между камерен оркестър и фламенко ансамбъл с участието на неповторимата Росио Басан (фламенко вокал), недостижимите Патрисия Гереро и Давид Перес (фламенко танц), Дани де Морон (фламенко китари), Агустин Диасера (перкусия). Адаптацията е дело на маестро Йорг Бирханс, който ще дирижира камерния симфоничен оркестър. Балетът от “Любовна магия” илюстрира влиянието на традиционната култура върху съвременната музика, с фокус върху специфичното за фламенко музиката cante jondo (дълбоко пеене) и разкъсващия героите драматизъм в “Танца на огъня”.

Българският фолклор вдъхновява фламенкото в проекта “Еструна”. След като покори сцените на най-значимите фламенко фестивали в Испания (Гранада и Мадрид 2014, Севиля 2015) проектът “Еструна – Арканхел с Нови български гласове” се завръща в България с дълбоко емоционална програма и със специалното участие на невероятната фламенко танцьорка Патрисия Гереро.

Проектът се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове да заговорят на един език. Целта на проекта бе да се преосмисли испанската и българската песенна традиция, като се проектира в съвремието и й се вдъхне модерна чувствителност. Еструна стъпва на традиционната песен, а джаз-езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Йелси Ередия (контрабас) и Агустин Диасера (перкусия) ни отвежда извън жанровите рамки в градината на прекрасното и непознатото.

Премиерата на проекта се състоя през април 2013, а през лятото на 2014 беше представен на най-престижните фестивали в Испания – на Х фестивал Suma Flamenca в най-стария театър в Европа Театро Еспаньол в Мадрид, на Фестивала La Noche Blanca del Flamenco в Кордова, на 63 Festival de Musica y Danza в двореца Алхамбра в Гранада, в Театро Колон в Уелва и на 20 Фестивал La Mar de Musicas в Картахена. Повече от 6500 души станаха свидетели на вълшебното изпълнение на Еструна. Проектът бе приет еуфорично от испанската критика и публика и се радва на продължителни и нестихващи овации по време на всяко представление.

Известният критик Хосе Мануел Фернандес Кобо след концерта в Мадрид възкликна: “Все още не мога да осъзная какво се случи снощи в Театро Еспаньол на концерта на Арканхел и Нови български гласове – истинска магия”. RTVE засне кратък документален филм за проекта, който представя срещата на двете традиции на кръстопъта на артистичното предизвикателство. Концертът на Еструна от двореца на Карлос V в Аламбрата в Гранада бе излъчен по Националното радио на Испания и международно чрез Европейската асоциация за радиоразпръскване. На 10 септември 2015 Еструна се представи на Биеналето в Севиля (най-големият фламенко форум в света) с концерт пред 1200 души в двореца Алкасар. За това участие бТВ репортерите направиха специален филм, който можете да гледате тук!