ЕСТРУНА – Арканхел с хор “Нови български гласове”


Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: Unknown modifier 't' in /home/yavor/www/vhosts/jazz-plus.com/www/jp/14/fest/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 331

дир. Георги Петков, с Антонио Форчоне, Дани де Морон, Йелси Ередиа/Хосе Мануел Посада “Попо” и Агустин Диасера
със специалното участие на Патрисия Гереро

Арканхел, един от водещите фламенко гласове на Испания, търси така наречената от него “съвършена хармония на българското хорово пеене” –  и я намира с помощта на невероятните млади певци от Новите български гласове с диригент Георги Петков. Китаристът Антонио Форчоне добавя етно-джаз аранжименти, за да се получи един вдъхновяващ поток от музика и поезия.

Репертоарът на Еструна се простира от известни фламенко пиеси и  български фолклорни песни, до оригинални композиции на участниците. Групата – в която участват още Патрисия Гереро (танц) като специален гост, Дани де Морон (фламенко китара), Хосе Мануел Посада “Попо” (бас) и Агустин Диасера (перкусия) – събира традиционни мелодии от двата края на Средиземноморието в уникална смес, носеща съвършена наслада.

[row] [column lg=”8″ md=”8″ sm=”8″ xs=”12″ ] [panel style=”panel-default”] [panel-header]

Новини: ЕСТРУНА С КОНЦЕРТ В ПРОГРАМАТА НА ФЛАМЕНКО-БИЕНАЛЕТО В СЕВИЛЯ на 10.09.2015!

[/panel-header] [panel-content]

Биеналето в Севиля открива нова страница в своята история с нов цикъл Septiembre es Flamenco, в който от 8 до 20 септември градът ще трепти на фламенко честота. Именно на този най-престижен форум на 10 септември ще се представи проектът Еструна – Арканхел с Нови български гласове – преплетените струни на българската и фламенко традиции.

Биеналето в Севиля е най-големият фламенко форум в света. На всеки две години Севиля се превръща в притегателна сила за всички фламенко почитатели и професионалисти. Всички големи театри в Севиля отварят вратите си за месец, за да приютят най-очакваните премиери и значими спектакли на известни и ценени творци, както и на дебютиращи, млади артисти. От раждането си през 1979 г. Биеналето е имало вече 17 издания и е програмирало най-широк спектър от фламенко експресивни форми, естетически картини и цветово богатство – с две думи – безгранично и безвремево изкуство. Тук си партнират и съжителстват в хармония най-строгите традиции и най-смелите авангардни форми.

[/panel-content]
[panel-footer]Гледайте видео | Галерия

[/panel-footer]
[/panel] [panel style=”panel-default”] [panel-header]

ЕСТРУНА С ТУРНЕ В ИСПАНИЯ ПРЕЗ ЮНИ 2014!

[/panel-header] [panel-content]

С обновен репертоар и разширен хоров състав Еструна ще представи уникалната си смес от фламенко и български фолклор на

21.06.2014 – Кордова

22.06.2014 – Гранада

24.06-2014 – Мадрид

26.06.2014 – Уелва

18.07.2014 – Картахена

[/panel-content] [panel-footer]

Следете новините от Еструна на страницата на проекта във Фейсбук!

[/panel-footer] [/panel] [/column] [column lg=”4″ md=”4″ sm=”4″ xs=”12″ xshide=”yes”] [button class=”fancybox youtube” style=”btn-warning btn-lg btn-block” icon=”glyphicon-film” align=”left” iconcolor=”#ffffff” type=”link” target=”false” title=”ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО!” link=”https://youtu.be/CI3j0LUuREU?list=PLRgZyyl0MeYPsRS5SjhwEH2w9HVHvR61i”] [button style=”btn-warning btn-lg btn-block” icon=”glyphicon-picture” align=”left” iconcolor=”#ffffff” type=”link” target=”false” title=”ГАЛЕРИЯ!” link=”http://fest.jazz-plus.com/wp-content/uploads/2014/04/ALM_4675.jpg#estruna-3″]
[/column] [/row]

Пътят, който събира фламенкото и българската песен

Еstruna е пълноводната река, в която са се влели две традиции, Estruna е преплитане на няколко нишки, Еstruna е предизвикателство за дръзките, Еstruna е срещата на кръстопътя на изкуството, Estruna е вокална въздишка – Е Струна!

Проектът Еструна се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове да заговорят на един език!

Творческото намерение на проекта Estruna е да даде нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектира в съвремието и ѝ вдъхне модерна чувствителност. Проектът стъпва на фламенко и българската традиционна песен (в изпълнение на Арканхел и хор Нови български гласове по диригентството на Георги Петков), а етно-джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас), Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал) го отвежда извън жанровата рамка в градината на прекрасното и непознатото. Всички музиканти в този проект споделят общ интерес към българската традиция и фламенкото и са готови да прегърнат предизвикателството да поемат по пътя в постоянно търсене на красотата.

Първите репетиции по новия проект Estruna се случиха през миналата година в София и бяха документирани във филм на Марина Евгениева “Отвъд нотите” (bTV репортерите).

Репетициите завършиха с изненада, поднесена на публиката на последния концерт от фестивала Джаз Плюс – изпълнение на “Лале ли си, зюмбюл ли си” от участниците в Еструна, което изтръгна сълзи от слушателите и донесе овации на изпълнителите.

Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии на “Нови български гласове – Лалетата” са дело на доц. Георги Петков. Специалният гост-музикант на проекта Теодосий Спасов обогатява цялостната картина със своя неповторим стил. Красивите мелодии на песните, носени от вокала, се обличат постепенно от звуците на другите инструменти; на места гласовете звучат акапела, за да изпъкне красотата им, на други контрабасът води диалог с вокала, а после се вплита и китарата.  Композициите имат своя нов живот, облечени в празнични джаз одежди и накичени с неземно красиви български “Лалета”.  Музикантите рисуват заедно една обща красива картина, както споделя самият Форчоне: “Смятам, че това е като едно платно, на което всеки със своята култура ще нарисува по нещо. Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия. Същото е когато имаш една красива картина, която е балансирана, в която има хармония. Всичко ще бъде направено хармонично, това винаги ни е харесвало.”

В репертоара влизат няколко класически фламенко песни, като La leyenda del tiempo и La Aurora de Nueva York на Федерико Гарсия Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс (Alhambra, Nostalgia, Agua Dulce и Enamorado), а от нашия фолклор ще разцъфнат Лале ли си, зюмбюл ли си, Рофинка болна легнала и Снощи съм минал, кузум Еленке. Разбира се ще има и изненади, под формата на специално написани за проекта композиции.